Dødsbo – alt det du bør vide

Dødsbo - alt det du bør vide

Hej bloggen! Det er hårdt at miste, og det er svært at finde ud af, hvad man gør efterfølgende. Der er så mange detaljer og love, som man skal have styr på, så man ikke gør noget forkert. Når det handler om et dødsbo, er det ret vigtigt, at have styr på detaljerne beskrevet med småt. Læs med!

Hvordan behandler du et dødsbo?

Når et familiemedlem dør, efterlader de familien en række værdier såsom hus, bil, indbo, eller andet. Disse er værdigenstande, som skal opgøres og fordeles blandt arvingerne. Arvingerne vil som oftest være afgjort af et testamente, men det kan også være, at de ikke er. Den måde, man behandler et dødsbo på kaldes for et boskifte. Et boskifte skal godkendes og udleveres af skifteretten, der sikrer, at de rette arvinger får den rette arv, og at kreditorer får deres. Det er ikke muligt at råde over dødsboets midler, før man har modtaget en skifteretsattest. Der er super mange regler, som skal overholdes, når man går ind i dette. Derfor er det også smart at have en advokat, som kan hjælpe i processen. Der findes 7 former for behandling af et dødsbo og dem tænker jeg, at vi kan gennemgå nedenfor.

De 7 former for behandling af et dødsbo

Det er lidt en jungle at finde rundt i dødsbo regler og derfor kan vi her gennemgå, hvilke slags der er. Herefter kan du danne dig et overblik over, hvor din situation ca. hører til. Der findes Boudlæg, som anvendes ved mindre boer med værdier/aktiver på under under 43.000 kr. (2017) efter betaling af sædvanlige begravelsesudgifter. Der findes også Ægtefælleudlæg, som er relevant i de tilfælde, hvor afdøde efterlader sig en ægtefælle, og den samlede formue er under 780.000 kr. (2019). Der er Uskiftet bo, som kan være en hensigtsmæssig behandlingsform, hvis der er tale om ældre ægtefæller med fælles økonomi og fællesbørn. Et privat skifte bruges, når arvingerne er enige om, at dødsboet behandles uden medvirkning af en bobestyrer udpeget af skifteretten. Et forenklet privat skifte er et privat skifte, hvor der ikke skal indleveres en egentlig boopgørelse til Skifteretten. Der er et insolvent bo, som betyder, at boets gæld overstiger værdien af aktiverne i boet. Derfor arver arvingerne som udgangspunkt ikke noget efter afdøde. Du kan selvfølgelig læse om alle disse forskellige former i detaljer, hvis du går ind på Danske Arverets Advokaters hjemmeside, som jeg har linket til længere oppe i denne blogpost.

Læs også mere her.