Blowerdoor test: Holder din bolig heller ikke tæt?

Blowerdoor test

Det er vinter, det er koldt, og så trækker det tilmed i boligen. Er det noget, du kan nikke genkendende til? Hvis din varmeregning er for høj, og boligen kold, så bør du komme problemet til livs. Første skridt er at undersøge, om boligen er utæt, og det gøres nemt og effektivt med en blowerdoor test.

Hvad er en blowerdoor test?

For at sikre at en bolig er tæt, udfører man en tæthedsprøvning. Selvom det lader til, at boligen umiddelbart er tæt, kan der nemlig godt være utætheder. Det gælder særligt ved døre og vinduer. Måden man bedst tester dette på er med en blowerdoor test. Under denne test skal alle ventilationsåbninger være lukket af, så man kan måle på luftstrømmene inde i boligen. Fordelen ved en blowerdoor test sammenlignet med andre former for tæthedsprøvninger er, at den er mere præcis. Det betyder i sidste ende, at man vil kunne spare penge på senere reparationer.

Hvad gør jeg, hvis min bolig er utæt?

Viser testen, at boligen er utæt, skal disse utætheder findes. Blowerdoor testen kan nemlig ikke bruges til at identificere utæthederne, men kun identificere, at de er der. Derfor bruger man termografering. Ved denne metode bruger man temperaturen som pejlemærke til at finde de steder, hvor varmen siver ud.

Er en blowerdoor test nødvendig?

En tæt bolig er utrolig vigtig. Det gælder ikke bare mht. boligens indeklima, men også din egen sundhed samt hele verdens klima. Derfor er det et krav, at tætheden i boligen kan dokumenteres, hvis du køber eller sælger bygninger, der er opført efter 2006. I nybyggerier testes der desuden, når bygningen er færdig og ved garantieftersyn efter et og fem år.

Pas på din bolig og klimaet

Som jeg nævnte før, handler det ikke kun om din egen bolig, når du får lavet tæthedsprøvning. En utæt bolig koster nemlig både penge og energi, og sidstnævnte kan særligt mærkes på klimaet. For at passe på miljøet bør du derfor ikke bruge unødig energi, når det kan undgås med en tæthedsprøvning. Desuden kan en utæt bolig medføre et usundt indeklima, fordi fugtig luft trænger ind, og det er både skadeligt for dig og boligen.

Hvor henvender jeg mig?

Skal du have foretaget en tæthedsprøvning af din bolig, bør du kontakte Trykprøvning & Energimærkning Danmark. De har erfaring med tæthedsprøvning af mange forskellige boliger, bl.a. flerfamiliehuse, rækkehuse, og erhvervsbygninger. Du kan læse meget mere om dem på hjemmesiden.