Dødsbo, hvad skal man vide?

Dødsbo, hvad skal man vide?

Hej alle sammen! I dag skal det handle om dødsbo og hvordan man behandler et sådant. Det er der mange, som ikke rigtig er klar over, fordi det heldigvis ikke er noget, som man kommer ud for ofte. Derfor tænkte jeg, at vi kunne tale om det her på bloggen i dag.

Dødsbo, hvad er det egentligt?

Lad os tale lidt om, hvad et dødsbo er. Ved dødsfald efterlader afdøde en række værdier. Dette kan være hus, bil, indbo, som kunst, møbler osv. Dette er værdigenstande, som skal opgøres og fordeles blandt arvingerne. Arvingerne blev bestemt, da den afdøde skrev testamente, før han/hun døde. Når værdigenstandende bliver fordelt, kaldes det for et boskifte. Et boskifte skal godkendes og udleveres af skifteretten. De sikrer, at de rette arvinger får den rette arv, og at eventuelle kreditorer får deres. Det er ikke muligt at råde over dødsboets midler, før man har modtaget en skifteretsattest. Derfor er det også vigtigt, at alle disse ting bliver gjort i rigtig rækkefølge. Står du i en situation, hvor du skal behandle et dødsbo, så er det en rigtig god ide at alliere sig med en dygtig advokat. Denne advokat kan for eksempel være en, som er medlem af de danske arveretsadvokater. Dem har jeg selv brugt, og derfor har jeg også linket til dem længere oppe i denne blogpost.

Da min mor døde

Det er meget sørgeligt at tale om, men da min mor døde havde jeg brug for en advokat, som kunne behandle hendes og min fars dødsbo. Der er mange forskellige måder at behandle et dødsbo på, og det kommer helt an på hvilken situation du står i. Hvem er tilbage af pårørende. Er der en ægtefælle? Er det kun ét barn? Eller er der flere søskende? Det hele er vigtigt. I vores tilfælde skulle dødsboet behandles som Ægtefælleudlæg. Men hvad er dette helt præcist? Behandlingsmetoden Ægtefælleudlæg er relevant i de tilfælde, hvor afdøde efterlader sig en ægtefælle (i vores tilfælde, var min far stadig tilbage) samt en samlede formue på under 780.000 kr. (lov fra 2019). Det behandles således, at ægtefællen beholder hele den samlede formue, som de to havde haft. Afdødes børn, er ikke berettiget til at modtage nogen form for arv. Det vil sige, at jeg og mine søskende ikke modtog nogen arv fra vores mor, fordi vores far stadig var i live. Det valgte vi alle, fordi han jo skulle have noget af leve af imens han stadig var her. Du kan læse meget mere inde på advokatens hjemmeside.

Læs også mere her.