Sådan vedligeholder du dine makeup pensler

Der er sikkert makeup børster som du kun bruger sjældent, og børster som du nærmest bruger hver eneste dag, men husker du at vaske dine pensler og børster indimellem?

Makeup børster bliver beskidte af makeup, gamle hudceller samt skidt fra hudens overflade og kan ende som de rene bakteriebomber, hvis de ikke får en tur med vand og sæbe fra tid til anden. 

Typiske følger af beskidte makeup børster er rødme og irriteret hud, af og til med små buler, knopper og andre urenheder. Symptomerne vil primært vise sig i de områder af ansigtet, hvor du særligt bruger dine makeup pensler. Hvis du oplever at din hud bliver irriteret efter påføring af makeup, så bør du holde en pause i en periode, indtil huden igen er okay.

Få dine makeup børster til at holde længere

Makeuppensler der er fedtede og fyldt med sidste uges makeup er svære at opnå et flot finish med. De bliver hårde og stive i hårene og svære at arbejde med. Hvis du holder dine makeup pensler rene, så virker de bedre og holder længere. 

Hyppigheden af hvor ofte du bør vaske dine pensler varierer selvfølgelig alt efter, hvor ofte penslerne bruges. Bruger du dine pensler dagligt, bør du vaske dem én gang ugentligt, for at holde bakterievæksten nede. Hvis du kun bruger dine makeup pensler en gang imellem, så vil en vask ca. hver 14. dag kunne gøre tricket. 

Det kan også være en god ide at vaske dine makeup pensler inden, du bruger dem første gang. Så undgår du at udsætte din hud for eventuelle kemikalie og farverester fra produktionen, som kan gemme sig i penslernes børstehår.

Vask dine makeup pensler med mild shampoo

Du kan med fordel vaske dine makeup pensler i en mild shampoo. Sidder makeuppen godt fast i penslen, så vask af flere omgange. Du kan også bruge en håndsæbe som vasker lidt mere effektivt, men her skal du være opmærksom på, at det kan være svært at vaske alt sæbe ud af penslen igen. Brug altid sæbe uden parfume.  

Forsøg at holde skaft og fæstning af børstehår fri for vand og sæbe under vask og husk altid at tørre dine makeup børster med børstehovedet nedad, så vandet ikke løber ned i skaftet. Vand og sæbe kan opløse limen der holder børstehårene på plads og derved ødelægge dine pensler.

Penslerne kan vaskes efter disse anvisninger:

  1. Placer pensler du ønsker at rengøre ved siden af køkken- eller håndvask og tænd for vandet. Vandet skal være lidt varmere end lunkent.
  2. Hold penslen så børstehovedet peger let nedad og før penslen indt under det rindende vand. Hold penslens her indtil alle penselhår er gennemfugtede.
  3. Fjern børsten fra det rindende vand og tilfør børstehovedet en lille smule mildt parfumeri sæbe ellers shampoo. Massér shampooen ind i børstehovedet ved at gnide hårene forsigtigt med fingrene. Vær opmærksom på ikke at bevæge børstens hår i cirkulære bevægelser.
  4. Før penslen ind under det rindende vand igen, stadig med børstehovedet pegende let nedad. Skyl shampooen helt ud, så der ikke sidder shampoorester tilbage i børstens hår. 

Hvis børsten stadig udskiller farve så gå tilbage igen til punkt 3.

  1. Når vandet fra børsten er klart og rent, så slyng børsten så vander rystes af. Herefter kan du forsigtigt kramme børstehovedet med et tørt og rent håndklæde.
  2. Læg et håndklæde på en let skrå flade og læg de våde børster til tørre på håndklædet med børstehovedet pegende let nedad. 

Er du ofte på farten og har du brug for en hurtig proces til rene makeup pensler, kan du bruge renseprodukter som er lavet til makeup pensler.  Disse fås i sprayflasker og skal blot sprayes direkte på penslen og tørres efter med håndklæde eller lign.

Læs mere her